Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е с най-слаб икономически растеж в ЕС през третото тримесечие

България е с най-слаб икономически растеж измежду държавите от Европейския съюз през третото тримесечие на годината, показват публикуваните във вторник (16 ноември) данни на Евростат.

Растежът на БВП у нас е само с 0.4 процента. В същото време за целия ЕС е отчетен среден ръст от 3.9%, а в еврозоната - от 3.7 на сто.

За сравнение най-голям растеж през третото тримесечие е отчетен в Румъния - с 8.0 на сто. Унгария и Полша отчитат съответно 6.1 и 5.3 на сто, а Литва - 6 процента растеж. 

В своята Есенна икономическа прогноза Европейската комисия обяви, че очаква реалният БВП на България да нарасне с 3.8% през текущата година, ревизирайки прогнозната си надолу с 0.8 процента. Според Брюксел nиските нива на ваксиниране и високите цени на енергията представляват краткосрочни предизвикателства за възстановяването. ЕК предупреждава също, че влиянието на по-високите цени на енергията върху инфлацията и консумацията може да се окаже по-сериозно от очакваното, а скорошното повишаване на енергийните цени и на цените на храните са на път да подкопаят покупателната способност на домакинствата с ниски доходи в България.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) също ревизира надолу прогнозата си за растежа на българската икономика през 2021 година. В последния си доклад банката посочва, че очаква 4.3% растеж на БВП на България през тази година. Оценката е надолу с 0.4 пункта спрямо предишната прогноза на ЕБВР.

В актуализираната прогноза на Министерството на финансите общото реално нарастване на БВП ще се запази на равнище от 4% през тази година.През 2022 г. икономическият растеж ще се ускори до 4.6% поради силното увеличение на инвестициите, очаква МФ. 

Прогнозата на ЕК за следващата година е за растеж на БВП с 4.1%, а на ЕБВР -  с 4.4 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във