Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е разкопана, липсват 1,5 млрд. лева за ремонт на пътищата

На 23 юли министър Комитова обяви, че министерството прави всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми.

Цяла България е разкопана, започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение, заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на парламентарния контрол.

"За ремонти на пътищата са необходими 1,5 млрд. лева за тази година, за да подсигурят бюджета на Пътната агенция Трябва да се преразгледа  Закона за обществените поръчки, защото не може на един договор за 20 млн. лв. да се правят отклонения за 200 млн. лева", обясни Комитова. 

Тя подчерта, че е направен много сериозен анализ на текущите ремонти на пътища - всички се възлагат от АПИ на неизвестен на брой фирми към края на 2019 г., като договорите са 5-годишни. Начинът, по който са възлагани, е чрез обществени поръчки, но през 2021 г. бюджетът на АПИ за ремонт и поддръжка на пътища е 382 млн. лв., а АПИ по тези договори поема ангажименти за 2,9 млрд. лв., от които 1,5 млрд. трябва да се усвоят през 2021, а останалите - през следващата.

"Спирането на ремонтните дейности беше недоразумение на АПИ, а нашата идея беше да проверим какво става, за да не се започват проекти, за които няма пари. Много лоши внушения са, че взимам от парите на АПИ, не съм в такава позиция", отговори Комитова на коментар на бившия вицепремиер Екатерина Захариева.

На 23 юли министър Комитова обяви, че министерството прави всичко възможно извършените до момента ремонтни дейности по републиканските пътища да бъдат разплатени на строителните фирми. Тогава тя се срещна с представители на местната власт и фирмите – извършващи текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Повод за срещата бе изпратеното от вече бившият председател на УС на АПИ Апостол Минчев писмо до Областните пътни управления за спиране на ремонтните дейности по места.

„Писмото на Минчев няма юридическа стойност и ще бъде отменено веднага след назначаване на ново ръководство на АПИ, което се очаква да стане до един – два дни“, каза на срещата министърът. Тя заяви, че започнатите ремонти ще продължат до тяхното завършване, а плащанията ще се извършват поетапно на траншове.

По време на продължилия повече от три часа разговор представителите на местната власт информираха архитект Комитова за инфраструктурните обекти, по които е започнат ремонт и рехабилитация и които са били спрени. Те увериха, че по-голямата част от обектите са вече частично изпълнени, но дори и извършените по тях дейности не са били разплатени от АПИ, като за някои от тях плащания не са правени още от началото на годината.

Оказва се, че редица фирми, отговарящи за зимното поддържане на републиканските пътища не са получили парите си от АПИ даже за зимното почистване.

На срещата стана ясно, че фирми – изпълнители са получавали от АПИ задания за изпълнение на дейности със закъснение за по-ранен период.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във