Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е предложила пакет от общоевропейски антикризисни мерки в подкрепа на туризма

България е предложила пакет от мерки в подкрепа на туристическия бранш, съобщи министър Николина Ангелкова в Министерския съвет. Това е станало по време на видеоконференция на високо ниво с министрите на туризма от държавите членки на ЕС на тема "Въздействията на разпространението на COVID-19 върху туризма".

Едно от предложенията е за създаването на европейски компенсационен фонд при пътуванията, с който да се осигури ликвидност на туроператорите и да се гарантира защитата на потребителите на такива услуги. Според Ангелкова така може да се избегне затвореният кръг за невъзможност да се възстановяват парични средства между доставчиците на услугата и към потребителите и това да доведе до масови фалити.
Постигнато е споразумение на ресорните министри в ЕС около 20% от средствата в т. нар. възстановителен план, който ще създаде ЕК, да се насочат целево към туризма. Министър Ангелкова е поискала да има ясни правила и критерии за разпределяне на тези средства към страните членки на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията от бранша.

Предложено е да се мисли в перспектива за по-гъвкави режими по отношение на туристическите визи за трети страни извън Европейския съюз, когато се възобновят пътуванията.

Предложено е да се изработят единни правила за поетапното отваряне на границите на ЕС между страните членки и свързани с пътуването вътре в общността, както и да има единен протокол, правила или препоръка за спазването на единни здравни стандарти за работата на местата за настаняване и хранене и за правилата, които туристите следва да спазват, съобщи министър Ангелкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във