Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е подготвена за инвестиции като "Хюндай" според Николай Василев

Реална е възможността за сериозни южнокорейски инвестиции в България. Такива новини са позитивни и се надявам да се случват повече, заяви бившият министър на икономиката Николай Василев.

Според него Азия е по-различна от западния свят. Подобна делегация в САЩ сигурно няма да бъде забелязана, в Азия това има знаков характер. В миналото България не е била успешна в привличането на азиатски инвестиции, коментира вицепремиерът от кабинета "Сакскобургготски".

По думите му държавата е подготвена за инвестиции. Сега се радваме на 1-2 млрд. евро, при 9 млрд. през 2007 г., каза Василев и обясни, че негатив е малкият пазар, но пък има и сериозни плюсове - ниските данъци и по-ниските разходи при подобна инвестиция.

По отношение борбата за привличането на инвестиция от Фолксваген, достатъчно значим факт е това, че сме изпреварили Сърбия и Румъния в подобна "надпревара". Огромните инвестиции са от Западна Европа, в по-голямата си степен от страни от ЕС, каза още Николай Василев.

За Кристалина Георгиева и избирането й начело на МВФ Николай Василев коментира, че това е уникална новина, няма да има финансист, икономист, който днес да не знае кой е директор на МВФ и от коя държава е. Новината няма монетарно измерение, но като имидж е фантастично.

Мнението на Василев идва ден след като по време на посещението си в Южна Корея премиерът Бойко Борисов съобщи, че България е представила оферта за автомобилен завод на "Хюндай". Борисов акцентира още, че са възможни инвестиции от Република Корея в производството на батерии, акумулатори, в иновации и по отношение на суперкомпютъра, който от догодина ще е в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във