Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е на първо място в Европа по брой жени в ИТ сектора

България е с най-добри условия в Европа за професионална реализация на жените от гледна точка на продължителност на отпуска по майчинство, лидерски позиции и икономически възможности. Това отбелязва заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана Атанасова по време на онлайн дискусия в рамките на Световната среща на върха по въпросите на информационното общество.

Заместник-министърът цитира данни на Евростат, според които, у нас една трета от заетите в  ИТ бранша са жени, което е два пъти повече от средното съотношението за държавите от Европейския съюз и извежда страната ни на първо място.  

Възможностите за развитие в цифрова среда, както и работата от дома, са широко използвани в сферата на услугите, позволявайки на жените гъвкаво да комбинират служебни задължения и семейни ангажименти, посочва Андреана Атанасова. Тя бе категорична, че привличането на жени в ИТ сектора е както политика на българското правителство, така и осъзнат интерес от страна на бизнеса и обществото. „По този начин се удвоява потенциала на професионалната ИТ общност. Съвместно с неправителствени организации, в България има редица инициативи за привличане на младежи, равнопоставено момичета и момчета, в дигиталния сектор“.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във