Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е на последно място в ЕС по просперитет

България е на последно място от държавите от Европейския съюз (ЕС) в международната класация за просперитет. Като цяло се намираме на 57 място от 149 държави.

В Legatum Prosperity Index държавите се оценяват по 7 критерия – качество на икономиката, управление, достъп до образование, здравеопазване, лична свобода, социален капитал и околна среда.

Най-лоша оценка България получава в сферата на социалния капитал – страната ни заема 111-та позиция само по този критерий. Втората най-лоша оценка е за здравеопазването. По този критерий България е на 91 място.

Най-добра оценка България получава по критерия достъп до образование – 39 позиция, и по околна среда – 41 позиция. Най-голямо подобрение през последните години страната ни постига по критериите бизнес среда, социален капитал и околна среда.

Същевременно обаче България изостава в сравнение с ЕС по управление, здравеопазване и лична свобода.

"Преходът към демокрация и свободна пазарна икономика е по-бавен в България в сравнение с други страни от региона. Страната остава една от най-бедните и най-корумпираните държави в ЕС", се посочва в класацията.

"Съседна Румъния, която се присъедини към ЕС също през 2007 г., отчита по-голям прогрес по отношение на бизнес средата за същия период от време, както и напредък в борбата с корупцията. Затова за в бъдеще е важно България да осъществи необходимите реформи, които не само да насърчат растежа, но и да намалят широко разпространената бедност. Най-важно е да се обърне внимание на неефективното правителство, организираната престъпност и корупцията", казва в заключение докладът за България..
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във