Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е на опашката в ЕС по дигитализация

Европейската комисия публикува в петък годишния си доклад за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото, който поставя България на последните места по много показатели в индекса DEFI. Прочитът на транспортното министерство обаче се оказва изненадващо позитивен.

Къде е изоставането

От съобщението на ЕК става ясно, че Дания, Финландия, Швеция и Нидерландия имат най-напредналите цифрови икономики в ЕС, следвани от Ирландия, Малта и Естония.  Най-нисък резултат имат Румъния, България и Гърция.

Брюксел констатира, че голяма част от населението на ЕС няма основни умения в областта на цифровите технологии, но данните се различават между отделните държави: Нидерландия и Финландия са водещи, а България и Румъния изостават.

"56% от населението има цифрови умения, което означава съвсем слабо увеличение (два процентни пункта) спрямо 2015 г. и представлява годишен темп на увеличение от едва 0,9 %. Този темп трябва да нарасне три пъти, за да се постигне целта от 80% за 2030 г.", уточняват от Еврокомисията.

Целта на ЕС е до 2030 г. най-малко 90% от малките и средните предприятия (МСП) в ЕС да използват цифрови технологии на равнище предприятие. Към 2020 г. едва 60% от МСП са използвали цифрови технологии. Дания и Финландия вече са много близо до целта на ЕС с 88%, но България и Румъния изостават (33%).

С розови очила

Въпреки последните места по много показатели, разпространената от Министерството на транспорта позиция на служебния министър Христо Алексиев звучи по-скоро позитивна. 

"Годишният доклад на Европейската комисия за напредъка в цифровата икономика и общество отчита приноса на България за изпълнението на общоевропейските цели на ЕС в областта на електронните здравни услуги", коментира Христо Алексиев, цитиран от ведомствения пресцентър. Той съобщава, че според доклада, България е една от първите държави в Европейския съюз, които въведоха цифров зелен сертификат.

След като в миналогодишния анализ, бяхме определени като най-изоставащата държава, сега вече се нареждаме преди Румъния и наравно с Гърция по дигитален напредък, добави министърът, което е стъпка към преодоляване на цифровото разделение. Над средноевропейското е представянето на страната в областта на изкуствения интелект, както и цифровизацията на публичните услуги за бизнеса. Въвеждането на отворени данни се равнява на средното за ЕС, се казва в съобщението.

България се откроява като лидер в ЕС по дял на жените сред специалистите в сектора на информационните технологии и съобщенията. Над средноевропейското ниво е представянето на България по показателя ИКТ за екологична устойчивост – 68% при средно за ЕС – 66%. Отчетен е стартът на няколко обещаващи инициативи в областта на иновативните технологии 4G покритието у нас също се запазва малко над средното за Европа. Отбелязва се, че е постигнато съществено наваксване в готовността за 5G - от нулево ниво през 2020 г. до 20.55% към днешна дата при средноевропейско равнище – 39%. Очертани са и областите, в които трябва да бъдат положени усилия – цифрови умения; свързаност, интегриране на цифровите технологии в предприятията, допълват от транспортното министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във