Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е на опашката без внесен План за възстановяване

Само две страни от Европейския съюз не са представили своите национални планове за възстановяване и устойчивост в Брюксел. Едната е България, а втората - Нидерландия. Страната ни остава на опашката, след като на 13 юли Малта внесе в Европейската комисия своя план за предварителна оценка.

Междувременно министрите на икономиката и финансите на ЕС дадоха "зелена светлина" на възстановителните планове на други 12 страни членки, сред които Германия, Франция, Испания, Гърция и Италия, което проправя пътя към предварителното изплащане на 13% от предвиденото за всяка страна финансиране.

Забавянето на българския План за възстановяване започна още в края на правителството "Борисов 3". Тогава кабинетът реши да не изпраща разработения от Томислав Дончев стратегически план, а да поиска окончателното одобрение на българския парламент, въпреки че ЕС никога не е поставял такова изискване. В късия живот на 45-ото Народно събрание така и не се стигна нито до парламентарно гласуване, нито до изпращането на плана в Брюксел. 

След това служебното правителство на ген. Стефан Янев се нае да прекрои част от Плана за възстановяване и устойчивост. Очаква се скоро служебният кабинет да представи за обществено обсъждане измененията, които е направил в плана. Засега е известно единствено, че те предвиждат повече разходи за здравеопазване и образование и намаляване с 200 млн. лв. за проекти в столицата, което очаквано доведе до остра реакция от столичния кмет Йорданка Фандъкова и общинарите на ГЕРБ в София.

Появиха се обаче и първите критики от страна на работодателските организации към служебния кабинет, тъй като бизнесът очаква и парите за предприятията да бъдат орязани.

"Виждаме заявки за влошаването на Националния план за възстановяване и устойчивост, което ни притеснява. Става дума за голямата икономическа трансформация и тези три фонда, които бяхме извоювали – за технологична модернизация, за цифровизации, за зелен преход на индустрията... Сега разбираме, че има идеи да се влоши допълнително планът, като заложените средства се намалят от 900 млн. лв. на 500 млн. лв.", съобщи преди седмица председателят на АИКБ Васил Велев.

Досега България е заложила да получи от ЕС 12 млрд. лв. безвъзмездни средства по Плана за възстановяване. Това решение даде почва на критиките защо държавата не предвижда използването и на заемните средства, които така или иначе й се полагат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във