Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е на дъното в ЕС по иновативност

България е сред последните три страни от ЕС с най-нисък дял иновативни предприятия, показват данни на Евростат за 2017 г.

У нас едва 27 процента от общия дял на предприятията развиват някаква ефективна иновационна дейност, при среден показател за ЕС от 51 процента високотехнологични предприятия. Зад нас са само Полша - 22 процента и Румъния - 10 процента предприятия в областта на научно изследователската и развойна дейност /НИРД/.

Въпреки сравнително ниския дял иновативни предприятия България е страната в ЕС с най-висок годишен растеж на бюджетните разходи за иновативна дейност - около 30 процента, докато страни като Люксембург и Исландия са с показатели от около 2 процента. Въпреки това  те са в челната десятка на иновативните страни в общността.

Според данни на НСИ общите разходи у нас за иновативна дейност през 2017 г. са били близо 760 млн. лева, от които 530 млн. са били предназначени за икономическата дейност на предприятия, други 170 млн. - за държавния сектор, около 43 млн. лева - за висшето образование и др.

От тези бюджетни средства за НИРД най-голяма част са били разпределени за Югозападния район на страната - близо 530 млн. лева, а най-малко - за Северозападна България - близо 30 млн. лева.

Най-много иновативните технологии са се ползвали в преработващата промишленост, като за този сектор са били заделени 180 млн. лева. Други 170 млн. лева са били за предприятия в сферата на съобщенията или за събиране и разпространение на информация - 170 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във