Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България e на 20-о място в света по достъп до интернет

България заема 45-о място в света по цифрово благосъстояние, а в Европа се класираме на 29-о място от 38 държави. Това показват данните от традиционното годишно изследване на компанията за киберсигурност „Сърфшарк“.

Проучването "Индекс на дигиталното качество на живот" (Digital Quality of Life Index) оценява държавите въз основа на набор от пет основни стълба за цифрово благосъстояние: достъп и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно управление.

Тази година изследването обхваща около 90% от световното население и индексира 110 държави. В сравнение с миналата година обаче при нашата страна се наблюдава спад от 19 позиции и от 26-о място България вече заема 45-о. Намираме се на 20-о място по достъп до интернет, на 34-то по качество на интернет, на 64-то по електронна инфраструктура, 51-во по електронна сигурност и 49-о в раздел "Електронно правителство".

Българинът трябва да работи 596 секунди, за да си позволи най-евтиния мобилен интернет и 82 минути, за да си позволи най-евтиния широколентов интернет. Макар да заемаме 10-о място по скорост на мобилен интернет, ние сме едва на 76-о по достъпност до такъв. Страната ни е на 85-о място по брой интернет потребители на 100 души население.

Според резултатите от изследването, Дания е на първо място по цифрово благосъстояние за втора поредна година. Следвана е от Южна Корея и Финландия. Израел и САЩ завършват първата петица от 110 оценени държави. На последните пет места са Етиопия, Камбоджа, Камерун, Гватемала и Ангола.

Facebook logo
Бъдете с нас и във