Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е любима дестинация за много чешки туристи за лятна почивка

Министърът на външните работи Светлан Стоев (вляво) и чешкият му колега Якуб Кулханек обсъдиха широк кръг теми.

Във връзка с действащите мерки за пътуване на гражданите на Чехия и България служебният министър на външните работи Светлан Стоев и чешкият му колега Якуб Кулханек обсъдиха възможностите за прилагането на цифровия сертификат за COVID-19 на Европейския съюз. Светлан Стоев е изразил своята увереност, че благодарение на условията, които страната ни предлага, чешките туристи ще почиват у нас и това лято.  "Въпросите, които дискутирахме и по които постигнахме съгласие, наистина ще облекчат пътуванията през следващите месеци и България ще се превърне в тази дестинация за чешките туристи, която винаги е била през последните години“, заяви Светлан Стоев.

В разговорите са взели участие също и министърът на туризма Стела Балтова, и заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов.

Министър Балтова е подчертала, че Чехия е важен икономически партньор, включително от гледна точка на туризма, като през 2019 г. България е била посетена от 189 000 чешки туристи, а през миналата година от едва една четвърт от това число. Тя е уверила чешкия външен министър в условията за безопасност у нас и предприетите противоепидемични мерки в съответствие с изискванията на Световната здравна организация.  През летния сезон се очакват 700 полета от Чехия за Бургас и 160 за Варна.

"България е любима дестинация за много чешки туристи, които обичат да почиват у вас през лятото“, заяви министър Кулханек. Чешката страна прогнозира тази година нейните туристи у нас да достигнат 200 000 души. Той е оценил високо направеното в България за осигуряване на безопасността на туристическия сезон и е отправил молба чешките туристи у нас да бъдат допускани 22 дни след поставяне на първа доза ваксина. Искането на чешката страна се очаква да бъде разгледано на заседание на експертна група в рамките на днешния ден.

Около 50% от населението на Чехия е с поставена първа доза ваксина и изрази надежда за скорошни мерки, които да облекчат пътуванията на чешки туристи до България. „Това ще бъде една много добра новина за онези чехи, които подготвят отпуската си и се колебаят, новина, която ще ги убеди да изберат именно България за своя дестинация,“ казва министър Кулханек.

По време на разговорите двамата министри са се договорили възможно най-скоро да бъде организирано заседание на Работната група между двете страни за икономическо сътрудничество, както и да бъдат активизирани контактите между двете министерства на външните работи. Министър Стоев е подчертал, че двете страни имат огромен потенциал за развитие на икономическото сътрудничество, а чешкият му колега е оценил България като много важен и значим партньор на Чехия по отношение на инвестициите и търговията. Якуб Кулханек е изразил задоволство от факта, че през първите 6 месеца се е стигнало до повишаване на стокообмена след спада през 2020 г. заради пандемията.

През миналата година фирмите от двете страни са си обменили стоки за 1.46 млрд. евро или спад от 6.8 на сто. Основната причина е силно ограничената икономическа активност в двете страни (и техни основни партньори, на които сме поддоставчици, например в автомобилната промишленост) поради пандемията от коронавирус-19. Търговското салдо е отрицателно за нашата страна.

Към края на юни 2020 г. нетните чешки инвестиции у нас са 661.9 млн. евро по данни на БНБ. През първите три месеца на миналата година по предварителните данни те са 10.8 млн. евро, а през второто тримесечие - са 10.7 млн. евро.

Министър Стоев е изразил задоволство от разговорите с чешкия си колега. Той припомня, че България и Чехия през 2020 г. отбелязаха значим юбилей - 100 години от установяването на дипломатическите отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във