Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е инвестирала над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев участва в журито, което определи носителите на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството - най-престижните отличия за малки и средни предприятия в Европа.

За първи път България участва в журито, което определя носителите на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството - най-престижните отличия за малки и средни предприятия в Европа. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев бе поканен да се включи в работата на конкурсния съвет, който определи финалистите и бе официален гост на церемонията по награждаването. Той връчи и една от шестте награди на церемонията в австрийския град Грац пред над 500 гости - предприемачи, политици, учени от цяла Европа.

"През последните години в България са инвестирани над 1 млрд. евро в подкрепа на малките и средни предприятия", подчерта заместник-министър Манолев по време на церемонията и допълни, че страната ни постига все по-големи успехи когато говорим за малки и средни предприятия. Голяма част от тях се дължат на целенасоченото европейско финансиране за тяхното развитие, но не по-малко се основават на здравите връзки с партньори от други държави и опитът, който обменят помежду си.

"За нас - журито бе много трудно да определим победителя в тази категория, защото участниците имаха много интересни и добри предложения", каза още икономическият заместник-министър. Според него устойчивият ръст на икономиката като цяло и на отделните предприятия в ЕС трябва да се основава на партньорството и обмяната на опит

Заместник-министър Манолев, като член на журито и посланик на малките и средни предприятия в България, връчи наградата в категория "Подкрепа на интернационализирането на бизнеса". За победител в нея бе определен кандидатът от Финландия с проект в подкрепа за растежа на малки и средни предприятия. Сред тримата финалисти имаше и български участник - "Подкрепа за дигитализация на малките и средни предприятия в България и Европа" на Обединени бизнес клубове.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се организират от Европейската комисия и се връчват в рамките на Асамблеята на малките и средни предприятия. Това е най-важното събитие в рамките на ЕС по темата, като в неговите заседания се обсъжда бъдещето развитие на политика, адаптирана към потребностите на малките и средните предприятия, както и на мерките за подпомагането им. Отличията се присъждат за най-добрите инициативи, които подкрепят предприемачите и оформят бъдещето на малките и средни предприятия в Европа.

В журито участват представители на Европейската комисия и Комитета на регионите, на водещи професори и учени в областта на предприемачеството и други. Отличия бяха връчени в 6 категории: "Насърчаване на предприемаческия дух", "Инвестиране в придобиването на предприемачески умения", "Подобряване на бизнес средата"; "Подкрепа на интернационализирането на бизнеса", "Подпомагане на развитието на "зелените" пазари и ефикасната експлоатация на ресурсите" и "Награда за отговорно и интегриращо предприемачество".

Заедно с тях Европейското жури присъди и Голямата награда на журито, която е оценена като най-творческа и вдъхновяваща инициатива, насърчаваща предприемачеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във