Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е единствената страна в ЕС, в която се отглеждат 4 сортови групи тютюн

България е единствената държава–тютюнопроизводител в Европейския съюз, в която се отглеждат четири сортови групи: „Бърлей“, „Виржиния“, „Каба Кулак“ и „Басми“.  Това заяви земеделският министър Румен Порожанов на конференция на тема „Нова ера за европейския и световен тютюн“ в сряда.

"Значението на сектор „Тютюн“  през цялата история на страната ни е определящо за структурата на земеделието, икономическите показатели, социалните, демографските и външнотърговските отношения. Площите с тютюн заемат по-слабо продуктивните терени в хълмисти и полупланински райони, зони подложени на ерозия и неподходящи за отглеждане на други видове култури. Отглеждането му създава възможност за пълно използване на трудовите и поземлени ресурси. От тютюна се получава около шест пъти повече обща продукция на единица площ, отколкото е средната за растениевъдството и три пъти повече, отколкото при техническите култури", обясни Порожанов.

За поредна година от бюджета на страната ни за подпомагане на един традиционен сектор в нашето селско стопанство, какъвто е производството на тютюн, беше изплатена Преходна национална помощ на стойност 85 милиона лева. Тези средства ще подпомогнат доходите на над 41 000 производители на тютюн. Културата  се явява важен стимул за развитието на местните икономики, за запазване на приходите на хиляди семейства, живеещи в чувствителни райони и за поддържане на едно задоволително ниво на тяхното икономическо развитие.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във