Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса

"България е държавата в Европа с най-много жени в IT-бизнеса – 34 на сто или всеки трети служител в тази сфера е от женски пол." Това пък обяви пред конгреса на Европейската конфедерация на профсъюзите Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати и член на женския комитет към Конфедерацията.

По нейни думи въпреки това общата тенденция е, че заетостта на жените в сектора на информационните комуникации и технологии в Европа намалява и много от тях напускат в рамките на няколко години. Като цяло момчетата и момичетата са квалифицирани в това което правят: 93% за момчета, 92% за момичета. Тя допълни, че в същото време обаче младите мъже са много по-уверени в своите цифрови умения: 73% срещу 63% за момичетата.

Една от причините, които председателят изтъкна за намаляването на жените в бранша е, че те са склонни да работят на места, където вече има други жени. Поради недостиг на жени в сектора и въпреки високите заплати, все още интересът към тези работни места е нисък и намалява.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров от своя страна обяви още, че България подкрепя рамкова директива на Европейския съюз за минималните заплати и настоява за препоръка на Съвета Евросъюза за сближаване на заплатите в Източна и Западна Европа: "Във всички документи трябва да залегне един основен принцип - равно заплащане за еднаква работа, според покупателната способност", подчерта лидерът на КНСБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във