Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България е 40-та в световна класация на най-иновативните икономики

България заема 40-то място в света по иновативност на икономиката в класация на Световната организация за интелектуална собственост, включваща 129 държави. Класацията се изготвя на основата на 80 показателя, обхващащи инвестициите в изследователска и развойна дейност, международните патенти и заявленията за търговски марки, създаването на приложения за мобилни телефони и високотехнологичния износ.

Лидер по иновативност на икономиката е Швейцария, която стои начело в класацията от 2011 г., следвана от Швеция, САЩ, Холандия и Великобритания. За първи път сред първите 10 се класира и страна от региона на Северна Африка и Западна Азия – Израел. Най-малко иновативни икономики имат Никарагуа, Мадагаскар, Зимбабве, Бенин, Замбия, Гвинея, Того, Нигер, Бурунди и Йемен, показа докладът.

Преди България в класацията на Световната организация за интелектуална собственост се нареждат Словакия, Литва и Полша, а след нашата страна са Гърция, Виетнам, Тайланд и Хърватия. Китай доказва водещата си роля като иновативна нация, изкачвайки се с три позиции спрямо миналогодишната класация, заемайки 14-то място.

Експертите отчитат, че иновациите процъфтяват в световен мащаб въпреки икономическото забавяне, продължаващите търговски битки и силната икономическа несигурност. Те констатират също така, че световните разходи за изследователска и развойна дейност нарастват по-бързо от световната икономика.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във