Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

България е 12-та в света по бърз интернет

България е на 12-то място в класацията на държавите с най-бърз интернет в света, изготвена по данни на Akamai Technologies и публикувана от Bloomberg. С едно място по-назад е не кой да е, а САЩ, а непосредствено преди нас е Швейцария.  Данните са за периода юли-септември 2013 г.

Ето кои са  държавите с най-бърз интернет в света:

1. Хонконг Традиционният фаворит Хонконг запазва челната си позиция със средна пикова скорост на интернета от 65.4 мегабита в секунда. Това е с 21% повече в сравнение с година по-рано и близо четири пъти повече от средната за света.

2. Южна Корея Сериозните играчи в компютърните игри, които иска да доминират в StarCraft, имат нужда от бърза интернет връзка. Те могат да я намерят в Южна Корея, дома на едни от гигантите в производството на потребителска електроника Samsung и LG. Средната пикова скорост на интернета в страната е 63.6 мегабита в секунда. Тя е нараснала с 19% в сравнение с предходното тримесечие и е повече от три пъти по-висока в сравнение със средната за света.

3. Япония Домът на Nintendo и Sony се нарежда на трето място в тази класация благодарение на високоскоростният оптичен интернет в много части от страната. Средната пикова скорост на интернета в Япония е била впечатляващите 52 мегабита в секунда, което е с 6.4% повече от предходното тримесечие.

4. Сингапур Когато става въпрос за места с бърз интернет съоснователят на Facebook Едуардо Саверин е избрал хубава страна, която да нарича свой дом. Средната пикова скорост на интернета в Сингапур е била 50.1 мегабита в секунда, или близо три пъти колкото средната за света. Върховата скорост е била 9.9% по-висока в сравнение с предходното тримесечие и с 63% по-висока в сравнение с година по-рано.

5. Израел Израел е лидер в развойната дейност и бързо се превръща и в една от страните с най-бърз интернет. Средната пикова скорост на интерната в страната е 47.7 мегабита в секунда, или с 19% повече с равнение с предходното тримесечие и с 55% по-висока в сравнение с година по-рано.

6. Румъния Преди по-малко от година Румъния се класира на третото място в света по високоскоростен интернет. От тогава страната е паднала до шестото място със средна пикова скорост от 45.4 мегабита в секунда. Скоростта е много висока, но е с 4.4% по-ниска в сравнение с предходното тримесечие.

7. Латвия По-малките страни по-лесно се покриват с високоскоростен интернет, което е една от причините Латвия постоянно да се класира в челните места. Средната пикова скорост на интернета в страната е била 43.1 мегабита в секунда. Скоростта е висока, но е с 3.3% по-ниска от предходното тримесечие.

8. Тайван Домът на световните технологични гиганти HTC и Foxconn Technology Group отчита средна пикова скорост на интернета от 42.7 мегабита в секунда. Това е с 8.2% повече от предходното тримесечие и с цели 50% повече в сравнение с година по-рано.

9. Холандия Холандия може да се похвали с 39.6 мегабита в секунда средна пикова скорост на интерната. Страната е увеличила скоростта с 1.9% в сравнение с предходното тримесечие.

10. Белгия Въпреки че най-високата скорост на интернета в страната е нараснала с 18% на годишна база, тя пада с 3.6 % в сравнение с предходното тримесечие до 38.5 мегабита в секунда.

11. Швейцария Швейцария, която е осмата най-иновативна страна и световен финансов център, е имала средна пикова скорост на интернета от 38.4 мегабита в секунда.

12. България България, която по-рано този месец се нареди на 42-място в класацията на най-иновативните държави на Bloomberg, отчита средна пикова скорост на интернета от 37 мегабита в секунда или повече от два пъти по-висока от средната за света.

 13. САЩ САЩ, която е дом на най-големите технологични компании в света, все още не може да влезе в челната десетка. Средната пикова скорост на интернета в САЩ е била 37 мегабита в секунда, или с 19% по-висока в сравнение с година по-рано. Скоростта също така е нараснала с 13% в сравнение с предходното тримесечие, което е позволило на САЩ да се придвижи от 16-о на 13-о място.

Facebook logo
Бъдете с нас и във