Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България дарява 100 000 евро за борбата срещу коронавируса

България ще участва със 100 000 евро в борбата срещу коронавируса за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на организираната от Европейската комисия днес онлайн дарителска видеоконференция за събирането на средства в помощ на бъдещата разработка.

"Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор от огромен мащаб и солидарност към партньорите. Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19. Европейският съюз трябва да бъде презапасен със защитни облекла, маски, очила, тестове, респиратори, допълнителна апаратура, обучение и квалификация за закрила на медицинските лица", каза Борисов.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви, че комисията трябва да 7,5 млрд. евро. Тя настоя ваксината, когато бъде открита, да бъде общодостъпна. Следващата обща цел следва да бъде организациите по света, които търсят ваксина, да започнат да съгласуват действията си. Тя изрази благодарност на Саудитска Арабия, Франция, Германия, Япония, Норвегия, Канада, Италия, Испания и Великобритания за подкрепата за днешната инициатива.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че само откриването на лек ще изпрати болестта в историята. Той призова за подкрепа за международните институции, свързани с борбата със заразата. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се включи от Ню Йорк с настояване отговорът на пандемията да бъде съгласуван. Той призова лечението и ваксината да бъдат достъпни, като определи търсенето на лек като най-голямото здравно усилие в историята. По неговите думи светът ще има нужда от поне около 40 милиарда евро, за да намери решение срещу заразата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във