Банкеръ Daily

Управление и бизнес

България бележи ръст в износа на машинни части към Германия

В България се отчита увеличаване на обемите на износ към Германия в сектор машиностроене. В същото време вносът оттам е по-голям.Това съобщи изпълнителният директор на сдружението "Клъстер на малките и средни износители" Добромир Добрев, който представи на пресконференция резултатите от последното им проучване.

Добрев обясни, че в клъстера членуват 18 малки и средни предприятия, семейни фирми, експортно ориентирани в производството на части за машиностроенето. Като основен проблем пред тях е именно фактът, че те са прекалено малки и нямат достатъчен административен и капацитет. Участието им в клъстера им е помогнало да получат нови договори. Заедно със свои партньори те могат да се включат във веригата на добавената стойност като поддоставчици.

"Ще бъдат поощрявани клъстерите, които са получили клъстерна марка. В бъдеще сдружение "Клъстер на малките и средни износители" залага като свой приоритет участието в европейски клъстерни мрежи. По този начин нашите малки и средни предприятия ще могат да станат част от европейските мрежи на доставки. Друг приоритет на клъстера е активното участие на европейско ниво за разработване и предлагане на квалификационни услуги за придобиване на специфични умения, които в момента не се предлагат от по-тромавата система на формалното образование", обясни Деница Николова, член на управителния съвет на сдружението пред БТА.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във