Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" заведе дело за 110 млн. лева срещу "Топлофикация София"

"Булгаргаз" има заведен съдебен иск срещу "Топлофикация София" за 110 милиона лева. Искът обхваща периода на доставка февруари – октомври на настоящата година. Това заяви изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов.

"Към днешна дата столичната топлофикация дължи 144 милиона лева. Дългът достигна до нива, които са критични и за "Булгаргаз", подчерта Павлов. Изплащането на този дълг ще позволи на газовата компания да обслужва свои ангажименти по договори, уточни той.

След ретроактивното намаляване на цената на природния газ от "Булгаргаз" са направили компенсаторно плащане към топлофикация на стойност 59 милиона лева, което частично е намалило дълга, посочи изпълнителният директор на газовата компания и допълни, че "ако не беше направено това плащане, към днешна дата "Топлофикация София" щеше да дължи 203 милиона лева."

Софийската топлофикация е най-големият потребител на природен газ в страната и най-големият клиент на "Булгаргаз" – близо 30% от общата консумация се пада на топлофикационното дружество, разясни Николай Павлов пред БНР.

От думите му стана ясно, че проблем с останалите топлофикации няма, защото те заплащат задълженията си.

След водени преговори месеци наред, от газовата компания са предприели хода за събиране на вземанията по съдебен ред. Шефът на "Булгаргаз"определи това като "неизбежна стъпка", която е в защита на всички потребители на природен газ, "включително и на клиентите на "Топлофикация София".

При предишен съдебен иск на "Булгаргаз" към "Топлофикация София" сумата е била три пъти по-малка и е била изплатена, припомни Павлов.

"Считам, че решение ще бъде намерено и дългът ще бъде изплатен", прогнозира той. И изтъкна, че "Булгаргаз" няма привилегировано да третира който и да е клиент.

Изпълнителният директор на газовата компания увери, че "потребителите на природен газ на "Топлофикация София" няма да останат на студено".

Facebook logo
Бъдете с нас и във