Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БУЛГАРГАЗ ЗАПЛАШИ ТОПЛОФИКАЦИИТЕ, ЧЕ ЩЕ СПРЕ КРАНЧЕТО

Над 131 млн. лева са натрупаните задължения на топлофикационните дружества към Булгаргаз към 31 август 2006-а, съобщиха от газовата компания. В сравнение със същия период на миналата година те са се увеличили с 21.2 млн. лв., или около 20 на сто.
Съществува реална опасност да навлезем в новия отоплителен сезон с неизплатени сметки от миналия. Ако тенденцията на застрашителното намаляване на постъпленията продължи, това ще доведе до невъзможността да доставяме необходимия природен газ за потребителите в страната, се казва в прессъобщението на Булгаргаз от 15 септември. Най-голямо е нарастването на задълженията на топлофикационните дружества в София, Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас, Варна и Враца.
Особено тревожно е състоянието на столичната топлофикация, която консумира около 28 на сто от годишното потребление на природен газ в България. Само за година нейният дълг се е увеличил с 12.3 млн. лв. и сега са 97.4 милиона. Промени в ръководството на дружеството обаче все още няма. Насроченото за петък извънредно общо събрание на акционерите бе отложено за 29 септември, тъй като не е имало упълномощени лица, които да представляват мажоритарния собственик - общината. В дневния му ред бе включено искането на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за освобождаване от управленската структура на председателя на Съвета на директорите Георги Ненков и изпълнителния директор Георги Рогачев.
Междувременно стана ясно, че руската газова компания Газпром обмисля възможността за изграждането на втори газопровод по дъното на Черно море на юг до Турция. Решението за Син поток - 2 според руските информационни агенции е било взето след среща на президента Владимир Путин и шефа на Газпром Алексей Милер. За реализацията на проекта ще бъде създаден съвместен консорциум с унгарската газова компания Мол. Синьото гориво ще минава през Турция и ще бъде насочено към пазарите на Гърция, Италия и Израел. На срещата между Путин и Милер е била обсъдена и възможността за увеличаване на доставките към България, Румъния, Унгария и Австрия. Съществуващият сега газопровод Син поток транспортира руски газ по дъното на Черно море само до Турция.
В плановете на Газпром е и строителството на газопровод от Турция за Израел. Смятаме, че в най-скоро време израелската страна окончателно ще реши дали да купува руски газ, е заявил Алексей Милер, цитиран от агенция Новости.

Facebook logo
Бъдете с нас и във