Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" търси 121 млн. лв. от "Топлофикация София"

Изтича срокът, който „Булгаргаз“ постави на „Топлофикация София“, да изплати задълженията си. Дългът на столичното дружество е 121 милиона лева. От „Булгаргаз" предупредиха, че може да спрат подаването на газ заради неизплатения дълг.

Ръководителят на държавния доставчик Николай Павлов коментира, че според него е настъпил моментът за вземане на важни решения, защото системното трупане на подобни дългове създава сериозен риск за всички клиенти на "Булгаргаз". "Поведението на Топлофикация София застрашава доставките на газ за страната", каза Николай Павлов пред БНТ.

Той допълни, че "Топлофикация София" е най-големият клиент на "Булгаргаз", има най-голямо потребление на синьо гориво и съответно - най-високи сметки. Другите топлофикации у нас обаче също потребяват количества газ, за които си плащат навреме или със съвсем леки закъснения.

Миналата седмица президентът Румен Радев и министри проведоха среща с участието на държавните енергийни дружества, държавния регулатор, работодатели, синдикати и местната власт по повод кризата в енергетиката. Тогава от Столичния общински съвет обявиха, че Общината настоява за незабавни мерки за компенсация на „Топлофикация София“. Служебният премиер Стефан Янев пое ангажимент проблемите на софийската „Топлофикация“ да бъдат обсъдени своевременно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във