Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БУЛГАРГАЗ СПРЯ ПАРНОТО В ПЛЕВЕН, БУРГАС И ВРАЦА

Булгаргаз спира подаването на газ към топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, което означава, че централите прекратяват работа, стана ясно от прессъобщение на трите дружества. Задълженията им към настоящия момент са между 5 и 6 млн. лв., а от началото на годината те са платили близо 60 млн. лв. на Булгаргаз.
От Топлофикация Плевен например за периода 24 юли - 11 септември потребеният природен газ е за 4.861 млн. лв., а на Булгаргаз са преведени общо 6.617 млн. лева. Това доказва, че имаме желание и реално покриваме задълженията си, твърди инж. Йордан Василев, директор топлоснабдяване и инвестиции в плевенското предприятие. По думите му проблемът е там, че регулаторната рамка поставя в напълно неравностойно положение топлофикационните дружества в страната и Булгаргаз. Топлофикациите имат право да променят само веднъж годишно цените си, докато подобно ограничение за Булгаргаз няма. От друга страна, разпоредбите на закона задължават топлофикационните компании да имат общи условия за доставка на топлоенергия - нещо, което отново не важи за Булгаргаз.
След направеното от нас предложение за разсрочване на задълженията до 15 октомври, Булгаргаз ни отговаря, като спира подаването на суровина. От два дни те искат и ново увеличение на цената с 36%, което ще доведе до повече от 40% общо увеличение и планирана загуба за топлофикациите. Спирането им не е проблем само на едно търговско дружество, то води до енергийна криза. Всички топлофикации в България произвеждат повече от 2000 мегавата топлоенергия. България няма мощности, с които да покрие този дефицит. Освен това потреблението на енергия годишно в България се увеличава с около 300 мегавата. Електроинсталациите на сградите с предвидена топлофикация не са готови да поемат такова натоварване, което означава, че ще започнат да гърмят, пише още в текста на прессъобщението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във