Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Булгаргаз“ ще резервира допълнително втечнен природен газ

„Булгаргаз“ ЕАД ще подаде заявление за резервиране на капацитет до оператора на терминала за втечнен природен газ край град Александруполис, Република Гърция - „Газтрейд“, за 5 300 000 MWh/година (500 млн. куб. м. на година) за период от 10 години.

Периодът се смята от годината на въвеждането на терминала в търговска експлоатация. Това е регламентирано в Решение на Министерския съвет, одобрено на днешното му заседание.

След разпределение на заявения капацитет или част от него, „Булгаргаз“ ЕАД ще проведе прозрачен и недискриминационен търг за доставка на втечнен природен газ в рамките на общо резервирания капацитет на терминала за периода 2024 -2034 година при ценови условия, които да реферират към цените на общоприетите ликвидни газови хъбове в света.

С приемането на Проекта на Решение на Министерския съвет за резервиране на допълнителен капацитет от „Булгаргаз“ ЕАД в терминала за втечнен природен газ край град Александруполис се цели да продължи държавната политика за диверсификация на източниците на доставка на природен газ.

Борислава Кирилова

Facebook logo
Бъдете с нас и във