Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" сезира ДАНС за изтекла информация за азерския газ

От "Булгаргаз“ за сезирали ДАНС на 21 декември за изтекла информация във връзка с клаузи от договора с азерския доставчик. "Това е недопустимо. За първи път се случва такова нещо. За последните 10 г. никой не си е позволявал да цитира клаузи от договори, да се вадят документи." Това заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По думите му случаят със сигурност би могъл да доведе до негативни последици за дружеството, като са извадени факти, които не отговарят на истината. Според него така се създава напрежение между двете компании.

"По две линии се изнася (бел. ред. информация), едната е Българската газова асоциация и втората – по интернет разни блогъри коментират клаузи от договора“, посочи Павлов пред bTV. Към момента "Булгаргаз" нямат отговор от ДАНС.

"Договорът, който е сключен през 2013 г., предвижда точка на доставка или място на доставка гръцката връзка, т.е. интерконектора "България – Гърция". Към настоящия момент той не е изграден. Задължението на доставчика е да доставя там, а нашето - да го получаваме именно на тази точка", обясни директорът на дружеството. "След като те заявиха готовност да доставят в края на годината, тяхната инфраструктура е изградена, те са готови да доставят, обаче ние не сме готови да приемаме. Изпаднахме ситуация, в която освен че не можем да приемаме газа, подлежим на санкции", уточни още Павлов. И продължи: "След това започнаха разговори за пренасочване на количества към алтернативен газопровод." "Към момента не се доставя цялото количество, около 1/3." Така той отговори на въпроса дали се доставя 1 млрд. куб. метра годишно природен газ от Азербайджан, както е по договора от 2013 г.

Шефът на дружеството отбеляза, че няма подписан анекс за отказ от останалите количества: "Подписахме анекс, с който доставките се извършват на съседния газопровод, който е на 300 км. от другия, а всички клиенти на "Булгаргаз" са обезпечени на 100%."

Енергийният експерт Васко Начев заяви, че "Булгаргаз“ се изкушава да тегли част от газа, който се намира в Чирен и то през декември, което е опасно.

"Това е върховна некомпетентност. Чирен е резервоар, в който всеки, който има желание, пуска заявление към оператора и получава определена квота. Ние също участвахме, операторът е разпределил. В момента теглим газ от Чирен, защото от февруари, след като сме подали заявление, операторът определя какъв ще бъде графикът за нагнетяване, съхранение и добив. Теглим количества, съгласно графика“, отговори Павлов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във