Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз": Проверките укрепват доверието

По повод медийни запитвания от "Булгаргаз" информират, че в дружеството понастоящем се извършват няколко проверки от контролни органи, включително от служители на ДАНС и Главна дирекция "Национална полиция". "В качеството си на обществен доставчик със стратегическо значение за българския газов пазар, "Булгаргаз" ЕАД редовно е обект на одитни и други проверки от страна на компетентните институции. Считаме, че това е необходимо и полезно за укрепване на доверието на обществото към работата на дружеството", посочват от газовия доставчик.

Дружеството заявява, че приема проверките като добра възможност за установяване на истината по редица въпроси, свързани с цените и доставките на природен газ. А екипът на “Булгаргаз” ЕАД оказва пълно съдействие на представителите на проверяващите институции, като продължава работа в полза на собственика на дружеството – българската държава, на неговите клиенти и на българското общество. "Булгаргаз” ЕАД ще продължи политиката си на откритост и прозрачност", се посочва още в изявлението.

Националната полиция и ДАНС влязоха в "Булгаргаз", стана ясно тази сутрин. Извършва се проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ. Изземват се различни документи. Служители на ДАНС и полицията са влезли общо на шест различни адреса, като сред тях и на частни дружества в различни градове.

Проверката се случва на фона на зачестилите критики от страна на кабинета "Петков" към газовия доставчик. Министърът на енергетиката Александър Николов обвини ръководството на дружеството, че не осигурява евтин газ за българските потребители, а изнася синьо гориво от газохранилището в Чирен. "Проверява се как "Булгаргаз" е изнесъл природен газ от газохранилището в Чирен до Румъния", каза преди седмица Николов. "Спор няма, че има такъв износ. Има две борси, на които се случват сделки, на които участва и "Булгаргаз" по различни програми. За това доколко са ефективни, кои са контрагентите, предстоят проверки", добави той. Според него не е било задължително тези количества природен газ да влязат на българския пазар. Трябва обаче да се прегледат в детайли какви са входящите данни, които "Булгаргаз" е предоставил на Комисията за енергийно и водно регулиране, защото от гледна точка на регулиране на цената на природния газ КЕВР е изключително ограничена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във