Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" прогнозира увеличение на цената на природния газ за май

Прогнозната цена на природния газ за май тази година е 157.73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 80.65 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз". Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през май на 10 март са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас, посочват от обществения доставчик.

Това означава, че прогнозната цена за май е с 38.69 процента по-висока спрямо утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за март. Комисията утвърди цена на природния газ, считано от 1 март, в размер на 113.73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно предложение за утвърждаване на цената на природния газ за май ще бъде депозирано в КЕВР на 1 май, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април, се посочва в съобщението.

На 8 февруари общественият доставчик информира, че прогнозната цена на природния газ за април е 113.85 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 58.21 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за април 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 април, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във