Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" прогнозира с над 4% по-скъп природен газ през юни

Прогнозната цена на природния газ за юни е 148.63 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 75.99 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз". Това равнище е с 4.06% над действащата в момента стойност.

Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 април. Обикновено в средата на месеца са при такава прогнозна цена, а в края на всеки месец въз основа на цените към онзи момент вече се актуализира предложението за цената на синьото гориво. Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юни 2022 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 май.

От "Булгаргаз" посочват, че цените на европейските газови пазари за доставка през юни на 1 април са в приблизителен размер от 103,50 евро за мегаватчас.

Припомняме, че Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ от 1 април в размер на 142.59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Припомняме, че на 11 март общественият доставчик информира, че прогнозната цена на природния газ за месец май е 157,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което пък е с 9,6 на сто повече спрямо действащата през февруари цена. Прогнозната цена за май е на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във