Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" предлага с 14% по-скъп газ от юни

Държавният доставчик "Булгаргаз" предлага поскъпване на природния газ с малко над 13% през юни. Това става ясно от внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за утвърждаване на цената.

Доставчикът посочва, че изчисленията са на правени спрямо движението на цените на европейските газови борси, които са част от формулата за изчисляване на месечните стойности по договора с "Газпром".

КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на 1 юни.

Преди седмица председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обяви, че Комисията за енергийно и водно регулиране няма да позволи рязкото повишаване на цената на природния газ и на енергията и топлоенергията. 

Той бе изслушан от вече разпуснатия парламент по повод направените искания от енергийните дружества за драстично увеличение на цените. 

"Всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения, някои от тях наистина твърде странни, но Комисията за енергийно и водно регулиране приема тези заявления единствено като информационна база, върху която те се произнасят - нашите представители в работните групи, а след това и самата Комисия, по един напълно отговорен, критичен начин", коментира Иванов пред депутатите.

За месец май КЕВР утвърди с 14% по-висока цена на природния газ за месец май. За април увеличението бе с 16 на сто. Ще припомним, че в този период постановяването на цената се забави, защото малко преди парламентарните избори енергийното министерство започна проверка на "Булгаргаз" за начина, по който са изчислили поисканото от компанията повишение на цените. Така поскъпването беше отложено за след изборите, а нарушения в крайна сметка не бяха открити.

Facebook logo
Бъдете с нас и във