Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" предлага по-евтин природен газ от 1 юли заради доставките от САЩ

Шефът на КЕВР Иван Иванов и ръководителят на "Булгаргаз" Николай Павлов

Държавният доставчик "Булгаргаз" внесе предложение в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на природния газ за трето тримесечие на 2019 година. 

Предложената цена е по-ниска със скромните 0.60% в сравнение с второто тримесечие на годината. 

От държавното дружество уточняват, че предложената за утвърждаване по-ниска продажна цена се дължи на договорените от "Булгаргаз" ЕАД алтернативни доставки на по-ниски цени, в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик.

По-конкретно от "Булгаргаз" визират първата договорена доставка на американски втечнен газ. Както "Банкеръ" вече писа, разтоварването на кораба с първата доставка американски газ започна на 1 юни. За целта държавният оператор "Булгартрансгаз" сключи договор с холандското дружество "Колмар" за доставката на общо 140 млн. куб м синьо гориво от терминала в Ревитуса (Гърция).

Също така холандското дружество "Колмар" е заявило официално амбициите си за участие на пазара на газ в България. Компанията има интерес да участва в доставките на синьо гориво с около 500 млн. куб. м през следващите 5 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във