Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" предлага газът да поевтинее с 45% през ноември

"Булгаргаз" предлага природният газ да поевтинее с 45% през ноември. Новата цена ще е с 65% по-ниска спрямо септември. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Газовият доставчик вероятно ще предложи цената на мегаватчас да е под 130 лева, въпреки че предварителните разчети бяха за 166 лева за мегаватчас. Окончателното предложение ще бъде внесено на 1 ноември.

Като мотив за поевтиняването от дружеството посочиха изключително конкурентните цени, получени на открит търг, организиран от "Булгаргаз", както и на възможността да бъдат доставени пълните количества азерски газ по договорена цена през интерконектора с Гърция. Освен запазване на слотове за втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, доставчикът участва на търгове за терминали в Италия и Турция, за да се осигурят доставките за 2023 година. Газохранилището в Чирен е запълнено 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90 на сто от обема си. "Два са компонентите. Първият е свързан с проведените търгове за доставка на втечнен газ за ноември и получените добри оферти. Отстъпките са между 38 и 50%. Дължи се и на спада в индекса", каза Златева. 

Според председателя на КЕВР Иван Иванов цената се доближава до прогнозната годишна тарифа. ''Отпада необходимостта от повишаване на цената за топлинната енергия", посочи той. "Ако цената е 130 лева, това ще е най-ниската цена от март досега", изтъкна шефът на енергийния регулатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във