Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" потвърди, че газът ще поскъпне над планираното

Държавното дружество "Булгаргаз" ще поиска от КЕВР по-голямо от планираното поскъпване на природния газ от 1 октомври. Това бе потвърдено от ръководителят на държавния доставчик Николай Павлов. Павлов отказа да посочи с какъв процент точно ще се увеличи цената на газа, но от думите му стана ясно, че със сигурност ще е с повече от 16 процента.

"Търсенето е много голямо, предлагането не може да го покрие, така се стига до тези цени“, обясни Павлов в отговор на въпроса защо се покачи много цената на природния газ.

По думите му причините за повишеното търсене е съживяването на икономиките след отпадането на най-строгите COVID мерки и студената и дълга зима в Европа, която е изпразнила газовите хранилища.

„Разрази се ценова война между Европа и Азия, азиатските пазари заплащат много по-високи цени и съответно танкерите потеглят към Азия“, посочи още Павлов пред bTV.

Той обяви, че българските потребители получават с около 25% по-евтин газ от тези в останалите европейски държави. Това е възможно благодарение на ценовия микс и доставките от Русия и Азербайджан.

От Азербайджан получаваме газ, въпреки че не е изградена връзката с Комотини в Гърция. Това обаче носи риск за доставките, обясни директорът на „Булгаргаз“. По последни данни интерконекторът ще е готов на 1 юли догодина и това ще ни осигури 1 млрд. кубични метра газ от Азербайджан.

Ще припомним, че в становище на проектната компания ICBG пред комисията по ревизията в 46-ия парламент бе посочено, че удължаването на срока за завършването на строителството е бил удължен "поради независещи от страните причини – настъпване на глобална пандемия от COVID-19". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във