Банкеръ Weekly

сметки

"Булгаргаз" потъпкал финансовите правила

Васил Щонов

Държавните дружества в енергетиката са с блокирани близо 160 млн. лв. в затворената Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщи по време на парламентарния контрол в четвъртък (6 ноември) служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Най-голяма сума - 55.133 млн. лв., е държал по свои сметки в банката газовият оператор "Булгартрансгаз". Следват "Българският енергиен холдинг" с 44.103 млн. лв., "Мини Марица-изток" - 18.103 млн. лв., а другото държавно газово дружество - "Булгаргаз", не може да разполага със 17.336 млн. лева. Финансово закъсалата Национална електрическа компания (НЕК) е с блокирани 14.5 млн. лв., но тези средства няма да повлияят на цената на тока, увери Васил Щонов. 

"Годишно през НЕК преминават над 3 млрд. лева. Увеличението на тока от 1 октомври покри 200 млн. лв. от натрупания дефицит от 900 млн. лева. Останалите средства трябва да се съберат чрез допълнителни реформи в енергетиката, ограничаване на производството на зелени централи,  на ТЕЦ "Марица-изток 1", "Марица-изток 3". Средствата, замразени в КТБ, са само 14 млн. лева. Сами можете да си представите, че те по никакъв начин не могат  да се сравняват с 200 или 700 милиона, което налага вдигането на цената на тока", отбеляза Щонов.

С далеч по-скромни замразени авоари са АЕЦ "Козлодуй" - 4.560 млн. лв., "Електроенергийният системен оператор" - 4.818 млн. лв., и държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" - 259 хил. лева.

По-рано през седмицата служебният вицепремиер по икономическите въпроси Екатерина Захариева заяви, че ако предишното служебно правителство, в която тя също участваше, не бе приело постановлението, задължаващо държавните фирми да държат до 25 на сто от парите си в една банка, то в КТБ са щели да бъдат замразени 760 млн. лв. на енергийните дружества. Все пак, въпреки разпорежданията, три държавни компании не са спазили изискването за диверсифициране на своите средства. Това са "Булгаргаз" (98%), "Мини Марица-изток" (48%), "Булгартрансгаз" (45%).

"Причините за нарушаването на приетите правила са различни, но в общия случай става дума за получени плащания от други компании, с които вече не е можело да се оперира след затварянето на банката. Конкретно с мините става дума за специално открита след обществена поръчка набирателна сметка, парите от която ще се използват в бъдеще за рекултивация на рудниците след изчерпването на въглищните запаси в тях", обясни казуса Щонов. Той призна, че от БЕХ са се опитали да направят цесия на блокираните си средства в КТБ. Холдингът предложил да встъпи в дълг по отношение на блокираните пари на дъщерните му дружества. Одобрение за това обаче трябва да дадат квесторите на банката, чийто лиценз бе отнет от БНБ.

Междувременно в четвъртък (6 ноември) Столичният общински съвет взе решение „Топлофикация София" да продаде на части или изцяло вземанията си от КТБ, които възлизат на 80 млн. лева. Предложението бе внесено от председателя на комисията "Финанси и бюджет" Орлин Алексиев. То предвижда 100% от парите на столичното парно в банката да бъдат разменени срещу определена сума, а максималният срок за изпълнението на договора да е три години. Алексиев обясни на своите колеги, че не знае коя фирма би купила вземанията, но смята, че ще има интерес от няколко потенциални купувачи. Основният коз на общината ще е тригодишният срок за издължаване по споразумението.

"Комисиите по финанси и бюджет и стопанска политика ще бъдат натоварени от общинския съвет да одобрят договора. Вече е ясно, че трябва да търсим спасение на тази средства по този начин. Смятам, че това е максимално рационалното решение, иначе просто трябва да се наредим на опашката на кредиторите и да чакаме продаване на активите", изтъкна Алексиев.

Разплащателната сметка на "Топлофикация - София" в  КТБ, заради която бе сменен дългогодишният изпълнителен директор на дружеството Стоян Цветанов, е открита през 2004-а. Така са се спестявали такси за плащания към Българския енергиен холдинг (БЕХ),

Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз", които също са имали сметки в тази банка, заявиха преди време от топлофикационната компания. От блокираните 80 млн. лв. около 10 млн. евро са парите й за парникови газове, а останалите са предвидени пари за инвестиционната програма за 61 млн. лв., приета от общинския съвет през април.

 

Решение по арбитража АЕЦ "Белене" - през 2016-а


Делото между НЕК и руската компания АЕЦ "Атомстройекспорт" за „Белене" е в напреднала фаза, като в края на септември вече са изслушани свидетелите по него. Сега арбитрите са разпоредили да бъде направена двойна размяна на писмени защити -  през февруари и май 2015-а.
"Заради това ние очакваме окончателното решение  да бъде дадено в началото на 2016 година. Казусът е изключително сложен и в момента не трябва да се разпространява допълнителна информация по делото. Защитник на страната ни е международната адвокатска кантора White&Case, която изгражда най-добрата защита на база на наличните факти, които съществуват", заяви Васил Щонов. 
Арбитражът се води в съда в Женева, където се разглеждат насрещните искове на НЕК и „Атомстройекспорт". Претенциите на руската страна са за изплащане на близо 1 млрд. евро по дейности, свършени по проекта „Белене", съгласно подписания договор от 2006-а. НЕК пък претендира за 100 млн. лв. за предадено на Русия, но неплатено старо оборудване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във