Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" поиска с 27% поскъпване на газa от днес

Вместо първоначално предложената цена на природния газ за ноември от 124,76 лв. за мегаватчас, днес от "Булгаргаз" ЕАД актуализираха предложението си и вече предлагат този месец природният газ да се продава за 119,87 лв. за мегаватчас. Това става ясно от измененото заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на природния газ за ноември, което е качено на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране.

На практика предложението е за по-малко поскъпване на природния газ, спрямо предишното предложение. Все пак очакваното от газовия доставчик е за увеличение с 26.79% на синьото гориво. Предложената от заявителя цена от 119,87 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) включва компонентите за дейността "обществена доставка" и "задължения към обществото".

По време на откритото заседание на КЕВР на 28 октомври изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов каза, че заявлението, което общественият доставчик ще внесе днес сутринта, ще е за по-ниска цена от прогнозираната. Причината е в лекото понижение на цените на европейските газови пазари през последните няколко дни.

Предстои КЕВР да реши окончателно на каква цена ще се продава природният газ този месец. За изминалия месец октомври КЕВР беше утвърдила цена от 94,54 лв. за мегаватчас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във