Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с близо 19% през септември

Природният газ да поскъпне с близо 19% от 1 септември е окончателното предложение на "Булгаргаз". Предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за септември, е в размер на 353,63 лева за мегаватчас (MWh) или 180,81 евро/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС). За сравнение цените на европейските газови пазари за доставки през септември са на нива от 232 евро/MWh.

Синьото гориво поскъпна рекордно с 60% през август и достигна цена от 297,89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Тогава Комисията за енергийно и водно регулиране обясни, че основната причина за високия ръст на цената за август е повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна.

Първоначално от "Булгаргаз" предложиха природният газ да поскъпне с още 6% през септември. В последствие обявиха, ще бъде поискано поскъпване със 17%, а като причина бе посочено, че цените на международните пазари са нараснали допълнително със 17%. Предстои КЕВР да вземе решение за цената.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във