Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с 14% от 1 октовмри

Държавният обществен доставчик "Булгаргаз" предложи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на природния газ с близо 14% от 1 октомври. 

"Увеличението се дължи на по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за третото тримесечие на 2018 г., по-ниска от разходите за доставка", аргументираха предложението си от дружеството. 

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, това неминуемо ще се отрази и върху цените на парното и топлата вода навсякъде в големите градове. Според наредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране всяко поскъпване на синьото гориво с над 5 на сто повлича след себе си и цените на парното и топлата вода.

В края на август председателят на енергийния регулатор Иван Иванов намекна, че този път комисията няма да има механизъм за намаляване на исканото от дружеството повишаване на цената. Иванов заяви, че КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември ще има решение за цената на газа през последното тримесечие на 2018 година.

Напълно възможно парното и топлата да поскъпнат с нови 7-8% от октомври, обясняват експерти. Така  кумулативно само за това лято топлофикационните услуги ще са поскъпнали с близо 20 на сто. Подобно ще е и поскъпването на топлата вода и парното за абонатите на Топлофикация "София", която е и най-голямото предприятие от този вид у нас.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във