Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" осъди Румъния за 6.7 млн. куб м синьо гориво

Спечелено е международно арбитражно дело срещу "Трансгаз" С.А., Румъния, съобщи българският газов доставчик "Булгаргаз".

"Булгаргаз" получи на 21 декември решение постановено по арбитражно дело на дружеството срещу румънския газопреносен оператор „Трансгаз“ С.А. пред Международния търговски арбитражен съд към Румънската търговска и индустриална камара, с което са уважени всички искове, предявени от „Булгаргаз“ ЕАД срещу румънското дружество", се казва в съобщение на българската компания.

От него става ясно, че „Трансгаз“ С.А. е осъдено да върне на „Булгаргаз“ ЕАД 6,7 млн. куб. м. природен газ, останал в използвания за доставки до България транзитен газопровод след прекратяването на дългосрочен договор за транзит през 2016 г., а ако това е невъзможно – да заплати паричната му равностойност по приложимата за периода цена. В допълнение, „Трансгаз“ С.А. е осъдено да заплати лихви за забава и разноските по делото.

"С решението се увенчават с успех няколкогодишните усилия на „Булгаргаз“ ЕАД да уреди окончателно спорните въпроси с румънския газопреносен оператор по повод прекратяване ползването на газопровода на румънска територия и да си възстанови всички количества природен газ, неоснователно задържани от оператора", заявяват още от българския газов доставчик.

Facebook logo
Бъдете с нас и във