Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" опроверга твърденията за продадени 60 000 MWh газ

Информацията за продадени вчера 60 000 мегаватчаса природен газ на определени фирми не отговаря на истината, заявиха от "Булгаргаз".  По-рано днес такива твърдения изказаха от ГЕРБ, позовавайки се на изявление на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ бе извършена проверка на изнесената информация. Вследствие бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан". Това се посочва в позиция на "Булгаргаз". Цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените от "Булгаргаз", които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите, уточняват от дружеството. И допълват, че при направения анализ се е установило, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“ ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества.

Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставки за страната, се казва още в позицията. Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ.

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във