Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" очаква замразяване на цената на природния газ

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви прогнозна цена на природния газ от 93.13 лева за мегаватчас за януари 2022 година. Това практически означава стабилизиране на цената на синьото гориво в следващите два месеца, тъй като преди дни КЕВР определи цена за ноември от 93.19 лева за мегаватчас.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за януари 2022 г. ще бъде депозирано за утвърждаване от КЕВР на 01 януари 2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 декември, поясняват от "Булгаргаз".

От 1 ноември изненадващо КЕВР свали цената на газа за домакинствата и топлофикациите. На брифинг в Министерския съвет бе съобщено за успешно приключили преговори между "Булгаргаз" и руската "Газпром експорт", въз основа на които страната ни получава достъп до по-евтини количества природен газ. 

Преди дни "Булгаргаз" обяви, че е внесла предложение за поевтиняване на синьото гориво и за индустрията. В КЕВР бе внесено заявление за коригиране на исканата цена за ноември, като бе предложено тя да бъде 93.19 лева за мегаватчас, вместо 119 лева за мегаватчас. Това е намаление от близо 1.5 % спрямо цената от 1 октомври и цената е абсолютно същата като тази за домакинствата и топлофикациите.

В Европа цените на природния газ най-сетне започнаха да спадат, като достигнаха едноседмично дъно. Това се случи, след като Русия започна да спазва обещанието си и да увеличава доставките за Стария континент, съобщи в сряда агенция "Блумбърг". На 10 ноември поевтиняването бе около 10 процента, след като Газпром резервива по-голям капацитет за пренос през украинско-словашката граница. Преносът на газ към германската станция Mallnow също нарасна за втори пореден ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във