Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" очаква с 15% по-скъп газ през февруари 2022 г.

Държавния газов доставчик "Булгаргаз" обяви, че прогнозната цена на природния газ за февруари 2022 г. е 117.90 лв. за мегаватчас. В сравнение със сега действащата цена, която е 102,33 лв. за мегаватчас, това означава увеличение с 15 процента.

Сегашната цена бе утвърдена от КЕВР на 1 декември. Цената на синьото гориво за декември скочи с около 10% спрямо предходния месец. "Увеличената цена на природния газ за декември е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през последните дни на ноември", обясниха тогава от енергийния регулатор.

В съобщението си от 11 декември "Булгаргаз" казва, че прогнозната цена на европейските газови пазари за доставки през февруари 2021 г. е в приблизителен размер на 199.49 лв за мегаватчас.

"Булгаргаз" не уточнява дали при прогнозната си цена взема предвид идеята на служебното правителство да намали на 10% ДДС за доставките на ток и газ. Преди дни служебното правителство одобри доклад на финансовия министър Валери Белчев и даде зелена светлина за начало на технически преговори с ЕК за намаляване на ставката на ДДС за доставки на електроенергия, природен газ и отопление. 

Според служебния ресорен министър Андрей Живков намаляването на ДДС ще има позитивен ефект върху цените, но тепърва ЕК трябва да го одобри светлина, а мярката трябва да мине и през парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във