Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" обявява конкурс за доставка на газ, който не е руски

"Булгаргаз" ЕАД обявява процедура за закупуване на природен газ за II-тримесечие на 2019 г. Става въпрос за поръчка за нагнетяване на хранилището в Чирен. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

"Обявихме на 15 март търг. Това е първата процедура, която "Булгаргаз" обявява за покупка на природен газ извън Русия. Там има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да предоставят своята оферта", заяви Павлов, цитиран от БГНЕС.

Количествата са приблизително 144 млн. куб.м. и те са изцяло съобразени с възможностите за съхранение в Чирен. Павлов смята, че в момента са налице условия за покупка на „синьо гориво“ на по-ниска цена. Той уточни, че има възможност за доставка от Румъния или Гърция.

На днешното заседание на КЕВР държавното дружество официално поиска „синьото гориво“ да поскъпне по-малко от 1% от 1 април тази година. Най-вероятно комисията ще удовлетвори желанието му.

Ако това стане, няма да има повишаване на цената на парното и електроенергията, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във