Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" обяви ново поскъпване на природния газ

От "Булгаргаз" очакват ново поскъпване на природния газ от ноември. Заради ценовия скок на борсите прогнозната цена на газовия доставчик за месец ноември е с почти 22 процента по-висока от септемврийската. От началото на годината синьото гориво почти утрои цената си.

Прогнозната цена на "Булгаргаз” е 84,39 лв./MWh. Тя е изготвена на базата на прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 10 септември. За сравнение, прогнозната цена на европейските газови пазари  същата дата за доставки през ноември 2021 г. е в приблизителен размер на 56 EUR/MWh или 109.53 лв./MWh, уточнява дружеството.  

В съобщението се изтъква, че за периода януари-септември 2021 г. цената на "Булгаргаз" е средно с над 18% по-ниска от усреднената цена на европейските газови пазари за същия период.

Окончателното предложение за утвърждаване на цена на природния газ за ноември ще бъде депозирано за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране на 1 ноември, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31.10.2021 г.

От енергийния регулатор допускат, че вероятно ще последват нови по-високи цени и за парното и за тока от януари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във