Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" няма задължения, уверява Николай Павлов

"Булгаргаз" няма задължения, всички сметки са платени, заяви в интервю за bTV освободеният изпълнителен директор на компанията Николай Павлов. Той каза, че е оставил обществения доставчик в отлично финансово състояние, а целта е на пазара да влязат ударно търговци и да заемат мястото на държавното дружество.  Ако се стигне до този сценарий, Павлов прогнозира, че индустрията ще заплаща с 30-40% по-високи цени на синьото гориво.

Министърът на енергетиката съобщи на брифинг по-рано през деня, че натрупаните задължения от освободения борд на дружеството са 650 млн. лева, а ликвидната дупка в "Булгаргаз" е 200 млн. лева. "Не мога да разбера какво значи ликвидна дупка, газът е предплатен към "Газпром" на 60%, както е по договор и 100% са платени доставките към азерската компания", заяви бившият шеф на дружеството. "Това е поредната лъжа. Всички сметки са платени, има буфер от 110 млн. лев под формата на банкови кредити на изключителни ниски лихви. В края на годината "Булгаргаз" е близо на 99 млн. печалба и рекордни продажби и без нето един лев задължения", допълни той.

Според него целта е "Булгаргаз" да бъде изтласкан от пазара, защото със своята търговска политика успява да спечели почти целия пазар. По думите му на мястото на дружеството ще дойдат търговците, които отдавна имат апетити към този пазар. "Ако има още играчи, те ще закупуват газа при пазарни условия и ще доставят тук със съответните премии. И сега не е забранено на тези търговци да оперират на българския пазар, но за съжаление, не могат за докарат такава цена като "Булгаргаз", счита Павлов.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във