Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" може да поиска намаление на цената на газа от април

Голяма е вероятността "Булгаргаз" да поиска намаление на цената на природния газ от април. Условието това да се случи е да се запазят сегашните нива на мазута и газьола. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов след днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, където се обсъждаше цената, по която общественият доставчик ще продава природен газ за първото тримесечие на 2019 г.

"От около месец има спад на цените на петрола от над 70 долара до под 60 долара за барел. Клиентите, с които "Булгаргаз" има договор, със сигурност ще закупуват природния газ на по-ниска цена, но да се ангажирам с точна цифра е много рано", добави Николай Павлов.

"Булгаргаз" предложи на 10 декември на КЕВР да утвърди цена на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. в размер 44.80 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с цената за четвъртото тримесечие на 2018 г. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената цена е по-висока с 3.51 процента или 1.52 лв./MWh, съобщи БТА.

Окончателното решение каква ще бъде цената на природния газ за първо тримесечие на 2019 г. ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 28 декември от 10.00 часа, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във