Банкеръ Daily

Управление и бизнес

''Булгаргаз'' иска природният газ да поскъпне с 20 на сто

Природният газ да поскъпне с 20 на сто и един мегаватчас да струва 45 лева и 27 стотинки без такси и налози. Това ще поискат днес от "Булгаргаз", съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов. По-късно през деня Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще определи окончателната цена, по която ще се продава синьото гориво през юни. Основната причина за поисканото увеличение са растящите цени на газа на европейските борси. Този път към това се добавя и ремонтът на „Турски поток“ на територията на южната ни съседка, което ще спре доставките в региона по това трасе за седмица към края на месеца, обясни Павлов.

"Втори месец "Булгаргаз" води преговори с „Газпром експорт“. Количествата, които са необходими за българския пазар да бъдат доставени по старото трасе през Украйна и Румъния. Няма техническа, няма и правна пречка, които да възпрепятстват такава доставка. Същевременно проведохме и преговори и с други големи доставчици и закупихме част от необходимите количества за този период. Тези количества са закупени по спот цени и съответно те ще намерят отражение в цената, която „Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР за утвърждаване, като леко увеличение", каза пред БНР шефът на "Булгаргаз".

Николай Павлов посочи още, че "Топлофикация София" е натрупала нови задължения към "Булгаргаз" в размер на 86 милиона лева. "Това означава, че за последните 5 месеца от началото на годината те са натрупали нови 30 милиона задължения. Поискахме от "Топлофикация София" да предложат план, по който ще изплащат тези задължения. За съжаление не получихме такъв погасителен план. И, вероятно, отново ще пристъпим към предприемане на събиране по съдебен ред", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във