Банкеръ Daily

Забавят, но не забравят:

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа със 17%

Предизборно след политическа намеса правителството на Бойко Борисов спря поскъпване на природния газ от 1 април с определените от КЕВР 13%. Следизборно обаче "Булгаргаз" не забрави и поиска поскъпване с рекордните 17%, което вероятно ще получи. От газовото дружество съобщиха, че новото заявление вече е внесено за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране. 

Поисканата цена е за месец април. Припомняме, че до това положение се стигна, след като енергийният министър Теменужка Петкова нареди спешна проверка на дейността на държавното дружество за 2020 г., в това число на реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година. 

А това стана след като от Комисията за енергийно и водно регулиране бе констатирана положителна разлика за 2020 г. между прогнозните и отчетените от "Булгаргаз" разходи за доставка на природен газ. В следствие на това предложената от дружеството цена на природния газ за месец април 2021 г., в качеството му на обществен доставчик, е намалена с размера на установения от КЕВР надвзет приход.

В края на март дори бе удължен срокът за проверката. Мотивът бе, че допълнителното време за преглед на предоставената от дружеството информация, извършване на съответните анализи, констатации и изводи, се налага поради големия обем на информацията, както и периода, който следва да се провери - цялата 2020 година.

Напълно очаквано от Министерството на енергетиката съобщиха, че не са установени несъответствия и следва общественият доставчик  да предприеме действия за внасяне на заявление за образуване на административно производство за утвърждаване на цена за месец април, каквото вече е подадено. 

По този начин потърпевши се оказаха лиентите на "Булгаргаз", които освен, че вече 20 дни не знаят как да си калкулират разходите са изправени пред неприятната изненада - повишение на газа с цели 17 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във