Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Булгаргаз" иска да повиши цената на природния газ с над 15%

Общественият доставчик „Булгаргаз“ предложи цената на природния газ да се покачи с над 15% от месец септември. Това предложение за утвърждаване цената на газа е изпратено до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Булгаргаз“ предлога цена в размер на 21.51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В сравнение с утвърдената за август 2020 г. тя е по-висока с 15.21%, или с 2.84 лв./MWh.

Мотивът на доставчика за поисканото поскъпване е, че то се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за юли 2020 г. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ.

Обявено е и предложението за месец октомври, когато се предлага цената да се повиши с 1.86% спрямо предишния месец до 21,91 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В съобщението си дружеството казва, че увеличението се дължи на очакваните по-високи спотови цени на европейските газови пазари.

Прогнозната цена на природния газ отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10 и е неокончателна. Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за октомври на 2020 г. ще бъде внесено в КЕВР на 10 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във