Банкеръ Daily

Управление и бизнес

„Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ ще теглят нови заеми

Държавата ще поеме гаранции за над 1 млрд. лева на „Булгаргаз“ и на „Булгартрансгаз“, за да могат да теглят нови по-евтини кредити. Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси записаха това в проекта за актуализацията на държавния бюджет за 2022 година.

Държавният газов доставчик смята да вземе заем за 150 млн. евро или около 300 млн. лева, с които да се осигури доставката на алтернативни количества природен газ след като Русия спря доставките. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че това се налага, тъй като при доставките от „Газпром“ част от сумата се предплаща, а останалите пари се плащат след доставката. При вноса на втечнен природен газ обаче цялото количество трябва да се плати авансово.

Тегленето на нов заем се налага, тъй като като „Топлофикация-София“ вече дължи 300 млн. лева на газовия доставчик за получено гориво, но не плаща редовно и задълженията само растат.

Държавният газов оператор „Булгартрансгаз“ ще получи държавни гаранции за 382 млн. евро, които ще използва за развитие на инвестиционните си проекти. Един от тях е разширението на ПГХ „Чирен“, като той е на стойност 285.5 млн. евро. От Брюксел вече сме получили безвъзмездно 78 млн. евро. Останалите пари обаче трябва да се набавят с теглене на кредит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във