Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БУЛ ИНС Е ОТНОВО В ЕЛИТА

Бул инс заема престижното четвърто място на общозастрахователния пазар у нас за втора поредна година. Това показват финансовите резултати, отчетени на проведеното във вторник (3 април) общо събрание на акционерите на компанията. За 2000 г. премийните приходи на Бул инс възлизат на 50.634 млн. лв., което представлява ръст от около 74% спрямо предходната година, заяви специално за в.БАНКЕРЪ генералният изпълнителен директор на компанията Йордан Кифов. - Четвърти сме по обем на премийни приходи, но сме номер едно в автомобилното застраховане, в застраховането на финансови рискове и в медицинските застраховки, необходими при пътуване в чужбина.
Според Кифов, ако от общия размер на премийния приход се извадят резултатите от задължителното застраховане, Бул Инс ще е номер едно на общозастрахователния пазар. В момента, по изчисления на експертите от самата компания, пазарният й дял е 14.93 процента.
Изплатените от застрахователното дружество обезщетения за 2000 г. възлизат на 22.441 млн. лв., а платените данъци са в размер на 3.405 млн. лева. Заделеният от Бул инс застрахователен резерв през миналата година възлезе на 16.391 млн. лв., или със 72% повече сравнение с 1999 година.
Бул Инс се слави като автомобилен застраховател, но според Кифов предстои този мит да се разруши. Ако през минали години автомобилните застраховки в портфейла на компанията са били около 80%, през 2000 г. техният дял е паднал на 55.33 процента.
В сравнение с много други компании този процент е нисък. Освен Каско застрахователното дружество продава добре и т.нар. лизингови застраховки от групата на Общи финансови загуби, които са 35.19% от портфейла на Бул Инс. Компанията е подчинила дейността си на философията да не продава всичко, а няколко услуги, но на добра цена. Показателно е, че Бул Инс предлага едва девет от предвидените в закона 18 основни вида застраховки. Освен това под добра цена не се разбира непременно най-ниската на пазара, обяснява Кифов. Според него най-скъпото Каско предлагали именно те, но въпреки всичко клиентите ги търсели заради качеството на услугата. Не правим специални рекламни кампании. За нас достатъчна реклама е доволният клиент, който освен че ще дойде пак, ще се похвали на близки и познати, смята Йордан Кифов. За добрите резултати в автомобилното застраховане, според мениджърите на Бул инс, са помогнали и техните колеги от другите компании. Те постоянно се оплаквали от многото кражби и от ниския процент на откриваемост на автомобилите. За разлика от тях през миналата година компанията даже отчете намален брой на кражбите на застрахованите в нея автомобили.
Разрастването на бизнеса на Бул Инс принуди акционерите на компанията да увеличат капитала й. До преди половин година записаният капитал беше 4 млн. лв., а реално внесеният 3 млн. лева. В края на 2000 г. бе взето решение капиталът й да се увеличи до 7 млн. лв. и вече е ефективно набран, съобщиха мениджърите на компанията. Но засега те не мислят да кандидатстват за презастрахователен лиценз, макар че това фигурира в по-далечните им планове.
През миналата година Бул инс откри и седем нови клона - четири в София, а останалите в Пловдив, Варна и Бургас. Досега компанията залагаше не на собствена клонова мрежа, а на работа с лицензирани брокери и застрахователни агенти, обясни Йордан Кифов. - През тази година обаче възнамеряваме да създадем и собствена клонова мрежа. Но не сме определили нито колко представителства ще открием, нито в кои градове. Всичко зависи от развитието на бизнеса ни през тази година - където имаме големи обороти от застраховки и много клиенти, ще открием и офиси - допълни още Кифов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във