Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Буферният център в Елхово вече е затворен

Буферният център в Елхово затвори още днес (2 юни), след като и последната група украински бежанци отпътува за Габрово в 15.30 часа. По-рано през днешния ден бежанци потеглиха и към почивни бази в Пампорово, София, Павел Баня и Банско. Общо 13 автобуса транспортираха всички хора с временна закрила към държавните бази из страната. В буферния център пренощуваха общо 634 души, а центърът бе използван по-малко от 48 часа.

По рано днес внезапна проверка на омбудсмана Диана Ковачева в двата буферни центъра за разпределение на украински граждани със статут на временна закрила в Елхово и Сарафово констатира, че подготовката за приемане на хора е започнала късно. Това поставя под напрежение оторизираните институции да организират процеса по настаняване, а в последствие и по извозване до държавните бази, определени за приемането на граждани с времена закрила. Липсата на информация къде и кога ще бъдат настанени украинските граждани е ключов проблем, който поставя под напрежение и несигурност хората. 

В Народното събрание вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова се извини на украинските бежанци заради видеообръщението ѝ, в което обяви прекратяване на плана за преместване им от хотели по българското Черноморие във вътрешността на страната. "Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", каза тя. Константинова припомни всички действия на властта във връзка с настаняването на бежанците. Тя и изтъкна постигнатото само за последните две денонощия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във