Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бъдещ регламент може да подкопае правото на стачка

Европейската конфедерация на профсъюзите алармира, че правото на стачка може да бъде подкопано от ново законодателство на ЕС, което цели да гарантира, че единният пазар може да устои на кризи като пандемията от COVID-19.

Очаква се Европейската комисия утре(13 септември) да публикува предложението си за регламент за извънреден инструмент за единния пазар. С него ще се въведат извънредни мерки за гарантиране на свободното движение, както и за наличието на основни стоки и услуги по време на всяка бъдеща криза.

Като част от реформата комисията планира да отмени съществуващ регламент относно функционирането на единния пазар, който изрично защитава правото на стачка. Подобна гаранция не е включена в новото законодателство, посочват от Европейска конфедерация на профсъюзите (ЕКП).

От ЕКП изразяват загриженост, че това би означавало, че една стачка може да се смята за “криза”, което би подкопало колективните действия в нарушение на международните права, като например Хартата на основните права и Социалната харта на самия Европейски съюз.

Поради тези притеснения ЕКП е изпратила писмо до Европейската комисия, в което я призовава да гарантира, че правото на стачка ще е защитено в новото законодателство.

Секретарят на конфедерацията Изабел Шьоман заяви: “COVID-пандемията и войната в Украйна показаха значението на колективните трудови договори, за да се осигури устойчива икономика, която да отговаря на нуждите на работниците и гражданите по време на подобни кризи. Правото на стачка е неразривно свързано с правото на работниците на колективно договаряне и като такова не може да бъде ограничавано от мерки за непредвидени ситуации".

Освен това Шьоман уточнява, че подготвеността и реакцията при кризи никога не трябва да се използват като средство за подкопаване или отлагане на основни права. Зачитането на трудовите права е от основно значение за социалната пазарна икономика на ЕС и никога не може да се третира като пречка за функционирането на единния пазар. Ето защо ЕКП призовава Комисията да засили гаранциите за основните права в това законодателство, особено когато става въпрос за социални, работнически и синдикални права.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във